RSS

(Wat) Gaan we stemmen?

15 mrt

Persoonlijk vind ik het altijd heel belangrijk dat we in een democratie optimaal gebruik maken van het feit dat we onze ‘stem’ mogen laten horen, ook al is dat maar heel sporadisch. Want daarna moeten we het weer een aantal jaren doen met een club ‘gekozen’ mensen die hun eigen koers gaan varen tegen alle afspraken en beloftes in. Maar sinds ‘geld’ het belangrijkste speerpunt is in deze verziekte wereld, is de democratie bezweken. Want democratie kan niet bestaan in een wereld van kapitalistische motieven die slechts door een kleine elite wordt aangestuurd. Dus daar sta je dan met je stembiljet, dat overigens ook weer veel geld heeft gekost.

Een aantal jaren geleden toen ik nog bassist was in onder andere een rockformatie, schreef ik veel teksten waaronder het Nederlandse ‘Ik word zo ziek van politiek’. Dat nummer werd natuurlijk samen met alle andere uitingen die een tegengeluid laten horen, in de grote doofpot gestopt. Ik had er geen enkel belang bij, want we hebben alle mogelijke opbrengsten toegezegd aan Stichting Vluchtelingenwerk Nederland. Helaas moet ik constateren dat dat nummer nog steeds actueel is, want er is geen steek veranderd in de tussentijd. Het is alleen maar schrijnender geworden. En dan wordt zoiets als een gemeenteraads-, europese- of landelijke verkiezing al snel een lachwekkend poppentheater. Dus wat moet ik die 19e maart nou doen? Ik heb echt geen idee.

Als ik ga stemmen loop ik langs een prachtige groene dijk, waar voorheen nog schaapjeswolf in schaapskleren graasden. Aangezien ik altijd iets schijn te hebben in mijn uitstraling wat dieren aantrekt, liepen die schaapjes gezellig met me mee naar het stembureau. Ze leken mij eraan te herinneren dat ik vooral het rode stipje in iets moest plaatsen wat ‘groen’ was. Schapen zijn zo dom nog niet…  De schapen zijn sinds jaar en dag verdwenen langs deze dijk, dus die zullen woensdag niet meer meelopen als ik die route toch ga nemen. En daarmee geven ze mij de meest indringende boodschap af;  wil ik nog wel horen bij de schapen die mak als lammetjes achter de wolf in schaapskleren aanlopen, richting de grootste slachtbank van de sociale samenleving? Het antwoord is nee.

Ga ik stemmen? Geen idee. Zo ja, wat ga ik stemmen? Partij voor de dieren? Die doet niet mee. SP misschien? Staat ook niet op de lijst. Iets groens? Ja, bij voorkeur. Maar ik ben bang dat mijn rode potlood in het stemhokje zo erg begint te stuiteren dat ik alle vakjes tegelijk inkleur. Daarmee geef ik dan meteen het sein af dat mijn stem er blijkbaar niet meer toe doet, want ‘ongeldig verklaard’. De enige reden dat ik die meters nog wil afleggen is om te laten zien dat ik vóór de democratie ben. Misschien moeten we onze band nog maar voor één keer uit de as laten herrijzen en mijn rode potlood vervangen door mijn rode basgitaar. Nog één keer onze ‘stem’ op een muzikale manier laten horen omdat het nog niet doorgedrongen lijkt te zijn tot de leidende garde. Het zou het lokale stembureau in ieder geval een stuk opfleuren!  

 

 

©Irma Schiffers,  14 maart 2014

Dit artikel mag in zijn geheel overgenomen en verspreid worden, mits voorzien van bronvermelding

Dit artikel is geschreven voor Gewoon-nieuws.nl  en geplaatst op 14 maart 1014 en op Bovendien.com op 15 maart 2014

 
2 reacties

Geplaatst door op maart 15, 2014 in Column, Maatschappij, Opinie, Politiek

 

Tags: , , , , ,

2 Reacties op “(Wat) Gaan we stemmen?

 1. Elisabeth

  maart 15, 2014 at 6:09 pm

  Hoi Irma,
  ik weet het ook niet, hoor. Ik heb ook niet het idee dat er met onze stemmen echt iets gedaan wordt. En hoeveel protestsongs moeten er nog geschreven worden, om door te dringen, hè Irma?! Ons mooie landje moet geregeerd worden, maar dan in hemelsnaam door wijsheid!!! En die wijsheid is hier en daar al zo lang zoek!!
  Leuk, die woordspeling over die schaapjes. Mooi gevonden! Dat is jou gegeven!

  Een warme groet, Elisabeth

  Like

   
 2. Taran Gita

  juni 9, 2016 at 8:46 pm

  Zomaar een brainstorm-idee. Democratie is niet het hoogst mogelijke. Hitler en zovele andere gekken zijn democratisch gekozen. Het is beter dan andere regeringsvormen. Maar waarom niet kijken naar een meritocratcy waarin intelligente, bewuste mensen het voor het zeggen hebben en dan bijvoorbeeld ook nog, vrouwen alleen op vrouwen laten stemmen. Dan is in ieder geval de helft van de bewindvoerders vrouw…

  Like

   

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: