RSS

Onze metaforische samenleving…

30 okt
engelse vlag

ENGLISH

Hectaren land. Veel mooie gele kleuren. Er heerst veel drukte. Gezellige drukte. Iedereen is op zijn eigen manier bezig op dat land. Manden worden gevuld. Een koe wordt gemolken door een meisje. Met de hand. Het dier voelt zich prettig en graast ondertussen wat. Er lopen schapen rond, geiten, kippen. Helder stromend water springt uit de bron en wordt opgevangen. Een hond springt achter zijn baasje aan om de schapenkudde te helpen verplaatsen. Mensen lopen heen en weer. De manden worden geleegd. Er wordt gelachen. De zon kleurt het tafereel nog wat warmer. Vrachtwagens rijden aan om voorraden te laden voor de verwerking van de oogsten. En ze vertrekken weer. Een prachtig schouwspel. Deze gemeenschap is zelfvoorzienend en leeft samen in harmonie; het wij-gevoel is hier duidelijk aanwezig en iedereen is tevreden.

Een grote zwarte auto rijdt richting de velden. Een man stapt uit en vraagt naar de ‘baas’. Ik word nieuwsgierig. Wie zou dat zijn? Er wordt wat geroepen naar de mensen in het veld. Het meisje stopt even met melken en kijkt achterom. Ze wijst naar iemand. Om de bezoeker heen ontstaat een groepje. Er is geen ‘leider’, alles loopt immers goed zo?

De man gebaart wat en de groep gaat in debat. Hij stuurt iedereen naar huis, want hij heeft zojuist het land opgekocht. Het is nu van hem, meldt hij. Er wordt geprotesteerd. ‘Het is ons dorp, ons voedsel, onze melk, onze eieren en de basis van ons bestaan’. Dat gaat al jaren goed. Wie bent u?

De man zoekt de leider. Die is er niet. Nooit nodig geweest. Hij wijst iemand aan. ‘Jij bent de leider en jij gaat zorgen dat de mensen die het meest efficiënt kunnen werken voor ons gaan werken. De rest gaat weg. De dieren gaan eraf, ik heb zaden die gecreëerd zijn om een supersnelle oogst te verkrijgen. Zodat er meer geld verdiend wordt op ‘mijn’ land. En je kunt kiezen, of je werkt voor mij en ik bepaal wat je daarvoor krijgt of je hebt niets en dan heb je ook niets meer te eten of te drinken. Kies zelf maar. Dit is nu mijn land!’

Martin Luther KingDe zojuist aangewezen ‘leider’ schrikt en ziet een doemscenario voor zich. Geen eten, geen huis meer, want dat is zojuist geconfisqueerd. Ja, ik word de nieuwe leider, dan kan ik behouden wat ik had. Hij verkoopt daar onder die warme zon zijn ziel.

 

Het door angst gedreven verraad dat hij pleegt, ontgaat hem.

Hij jaagt ‘zijn’ mensen van het land af want hij doet wat hem wordt opgedragen. Hij heeft zijn huis, zijn voedsel en een nieuwe status. Het lijkt een droom, niet eens een nachtmerrie. Wel voor al die andere mensen.

‘De koeien moeten weg. De schapen en de geiten moeten weg. De kippen moeten weg. En als ze niet weggaan krijgen ze een virus en laten we ze gewoon ‘ruimen’. Deze hectaren grond kunnen veel meer geld opleveren. Er klinken schoten. De dieren worden omgelegd. Het meisje dat de koe aan het melken was, wordt hysterisch. Er klinkt nog een schot. Ze is monddood. Ze is dood!

Het komt op TV want iedereen moet zien wat hier gebeurt. Dan weet je wat er gebeurt wanneer jouw land wordt ingenomen en wanneer je je niet inschikkelijk opstelt. Je overlevingsdrift zal je houding veranderen. Je gaat het vanzelf normaal vinden.

De leider van dit stuk land krijgt een hoge politieke positie. Maar hij heeft zojuist zijn ziel verkocht, dus hij maalt er niet om. Hij krijgt een grote zwarte auto en rijdt naar een ander stuk land. Nu is hij degene die iedereen naar huis stuurt. ‘We hebben zojuist dit stuk land gekocht’, zegt hij. ‘En je kunt kiezen, of je werkt voor mij en ik bepaal wat je daarvoor krijgt of je hebt niets en dan heb je ook niets meer te eten of te drinken. Dit is nu mijn land!’

still waiting for the mainstream media...Er is weinig verzet. Ze keken ook naar de TV. Niemand doet wat, want er heerst inmiddels angst. Er klinken schoten. Alle koeien zijn dood! De mensen vluchten naar het volgende stuk land. Ze willen geen slaaf zijn. Er is immers genoeg uit de aarde te halen voor iedereen.

Maar ze zijn ‘nomaden’ geworden. Voor eeuwig op de vlucht.

Totdat….

 

 

© Irma Schiffers

Alle artikelen op deze site worden belangeloos geschreven ten bate van ‘humanity’ en mogen in hun geheel worden overgenomen, mits voorzien van bronvermelding

 
 

Tags: , , , , ,

8 Reacties op “Onze metaforische samenleving…

 1. Bob Kukler

  oktober 30, 2014 at 6:38 pm

  Mooie metafoor, Irma

  Like

   
 2. Lakeside Chap

  oktober 30, 2014 at 7:29 pm

  terwijl ik net lees:
  Denk overigens niet dat Monsanto nu nog niet in ons land actief is. In 2008 kocht Monsanto bijvoorbeeld De Ruiter Seeds in Bergschenhoek. Ook heeft Monsanto een aantal proefvelden in Nederland.
  http://langleveeuropa.nl/2014/10/monsanto-draait-opnieuw-verlies/

  Like

   
  • irma2014

   oktober 30, 2014 at 7:49 pm

   Ja dank je. Ik zocht iets over Monsanto, dus ik heb de link er nu ingezet! Ze mogen van mij morgen zelf allemaal naar de voedselbank ;-)

   Like

    
 3. Jos

  oktober 30, 2014 at 7:32 pm

  Hoi Irma,
  Ik las je laatste schrijfsel, en ja, da’s nou precies een van de redenen dat ik 20 jaar geleden weg ging uit dat pokkenland aan de Noordzee.
  Maar hier in La France is het niets beter.
  Wij leven hier met 100 mensen in een ‘commune’ iets wat het allang niet meer is.
  ’t Is iedereen tegen iedereen, niks samen.
  O ja, als er één de pijp uit is, dan zit de kerk vol met hypocriete jankers.
  Maar ik kan het ze niet kwalijk nemen, ze weten immers niet meer beter, compleet suf gebrainwashed.Meer belangstelling voor wie er gifbloemen op het graf heeft geflikkerd dan voor degene die er onder ligt.
  C’est mieux comme ça, nee dat is het niet, want het is mijn buurman die daar ligt, doodgechemo’d naar aanleiding van een verkeerde diagnose omdat hij moeilijk kon pissen.

  Met 100 mensen op 728Ha, ( 728 x 10.000m²), tel uit je winst.
  Overvloed.
  Indien onze Moeder Aarde eerlijk verdeeld zou zijn.
  Onder al haar bewoners.
  Want 728 gedeeld door 100 betekent dat alle bewoners van deze gemeenschap 7,28 ha ter beschikking hebben.
  Twee regels, je kunt het niet kopen of verkopen, het blijft van de Moeder, de Gemeenschap dus, en geen chemische meuk.
  De één gaat bomen planten, de ander granen verbouwen etc.
  Utopie?
  Kijk hier eens naar dan: http://youtu.be/Cvf4PEhSHJs

  Ter aanvulling: http://www.earth-matters.nl/7/5206/duurzaam-20/anticrisiswapen-van-spaans-dorp-utopia.html

  Liefs,
  Jos, Frankrijk.

  Like

   
  • irma2014

   oktober 30, 2014 at 8:13 pm

   Tja Jos, wereldwijd… Waar ik ook terecht kom, als ik dit zo lees moet ik het in Frankrijk ook niet gaan zoeken voorlopig!

   Like

    
 4. Ankie

  oktober 31, 2014 at 10:37 am

  Hoi Irma,

  Het hele Monsanto gebeuren komt steeds meer en meer aan het licht bij de burger. Op FB is een pagina die heet: GEZONDHEIDSREVOLUTIE.
  Het volgende verhaal heb ik gekopieerd van deze site

  Nieuwsoverzicht
  Mandy Ismijnnaam
  29 oktober om 14:48 ·

  Eye opener, waar gebeurd verhaal:
  gister sprak ik met iemand over het verkochte voedsel in de supermarkten. Over E-nummers en GMO e.d.
  Zij vertelde dat een dochter van haar vriendin iets had met de zoon van 1 van de directeuren van Monsanto in het land. Het meisje en haar ouders hadden nog nooit van Monsanto gehoord.
  Als dat meisje daar ging eten was alles biologisch niets kwam uit de supermarkt. Overal hadden ze speciale adresjes voor!!

  De moeder van dat meisje nodigde de ouders van de jongen (Monsanto) uit. Ze had een koud buffet gemaakt om ze te verassen.
  De directeur van Monsanto at niets!! Dat hele gezin niet! Als de kinderen iets wilde pakken keek de vader met een strenge blik.
  Toen zag de man tomaten liggen die hij een paar dagen daarvoor had meegegeven aan het meisje. Hij vroeg :”zijn dat de tomaten die ik heb meegegeven?”Waarop de moeder van het meisje bevestigend antwoorde. Vervolgens werden alle tomaten opgegeten door het gezin ……

  De ouders van het meisje vertrouwde de zaak niet. Ze vroegen aan hun dochter of die mensen niet veel lusten . Het meisje vertelde dat ze daar alleen biologisch mochten eten.
  De ouders van het meisje gingen op Google uitzoeken wat er niet klopte. Toen vonden ze de negatieve berichten over Monsanto en begrepen dat er iets heel goed mis is met ons voedsel
  Delen

  Bianca Vroomen 1 Monsanto zit in België bij Antwerpen en Duitsland dus waar ze dat verhaal van die vriendin vandaan haald weet ik niet maar Monsanto zit bij mij in België. Kijk eens op mijn foto van vandaag daar staat er 1 van Brocolli op van LIDL België dan weet je dat zij die rotzooi verkopen!
  29 oktober om 14:54
  Marijke Oostrum Monsanto zit ook bij ons in Bovenkarspel Noord-Holland dus heel goed mogelijk. Dat ligt vlakbij Enkhuizen, voor de afgelopen demonstratie in mei ben ik in Enkhuizen in een biowinkel geweest, die mevrouw vertelde dat ze heel veel mensen van de Monsanto fabriek in haar winkeltje kreeg. Verhaal is dus heel geloofwaardig
  29 oktober om 15:00 · 3
  Marijke Oostrum Er zijn trouwens meer vestigingen en ook dochterbedrijven zoals Syngenta, Bayer enz.
  29 oktober om 15:02 · 4
  Sandra Jongeneel bejo zaden in noord holland is overgenomen door monsanto Bianca Vroomen. zo zullen er meerdere overgenomen zaadhandels zijn die onder hun oude naam verdergaan.
  29 oktober om 15:15 · Bewerkt · 2
  Sandra Jongeneel ik hoorde eerder dat in de kantine van monsanto alleen biologisch voedsel geserveerd wordt.
  29 oktober om 15:18 · 4
  Mandy Ismijnnaam Monsanto zit overal in de wereld . Bianca ! Ze zijn net na de oorlog begonnen in het land van onze koningin maxima. Haar vader heeft meegeholpen de boeren daar te onterven. Daar is de ontwikkeling van ons besmette voedsel begonnen
  29 oktober om 15:59 · Bewerkt · 1
  Mandy Ismijnnaam Het zijn multinationals. Ze hebben super veel geld en kopen overal land op en zaad bedrijven. Om hun besmette zaad hier onder de volkstuinders te verspreiden
  29 oktober om 15:45 · 1
  Sandra Jongeneel ja dat vind ik er ook zo erg aan. ik weet niet of ik mn eigen zaden nog kan bewaren of dat ze besmet zijn. ik had dit jaar vreemde mais van bewaard zaad van vorig jaar. voel me zo machteloos dan. klere monsanto!
  29 oktober om 15:58 · 2
  Mandy Ismijnnaam Monsantozaad is hybride Sandra Jongeneel dat kan zichzelf niet vermeerderen
  29 oktober om 16:01 · 2
  Sandra Jongeneel zou er niet een plant uit groeien die er op lijkt maar met mais die je niet kan eten? of zou dat een gevalletje bestuiving met monsanto plantje zijn
  29 oktober om 16:02 · 2
  Herman Duijn De troep, waarmee de bevolking wordt vergiftigd, is natuurlijk niets voor de directeur van monsanto.
  29 oktober om 16:18 · 2
  Alex Sanders wat een verhaal ik deel dit
  29 oktober om 16:27 · 2
  Ruud Penning zijn ook de uitvinders v agent orange t chemisch verdelgingsmiddel uit de vietnam oorlog de grootste honden zijn t
  29 oktober om 16:33 · 2
  Daniel Alvarez remember the ven wrote it down for you
  foto van Daniel Alvarez.
  29 oktober om 21:41 · 2
  Daniel Alvarez RUUUUNNNN!!! AGENGA 21
  29 oktober om 21:41 · 2
  Vincent van den Breemen Monsanto zit ook in Wageningen!
  Gisteren om 0:38 · 2

  En als je dit leest, hoop ik dat we er wel komen met ons groeiende collectieve bewustzijn: http://langleveeuropa.nl/2014/10/monsanto-draait-opnieuw-verlies/

  Like

   
  • irma2014

   november 3, 2014 at 7:55 pm

   Ik heb ook al eerder gelezen dat ex medewerkers van Monsanto verklaarden dat in het bedrijfsrestaurant geen GMO-voedsel wordt verstrekt. Het is echt bizar. Ze gaan zichzelf blijkbaar niet vergiftigen met hun eigen creaties!

   Like

    
 5. Ankie

  november 4, 2014 at 11:00 am

  Ben ook wel héél benieuwd wat er in de kantines van onze regering voor voedsel geserveerd wordt?!

  Like

   

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: