RSS

De democratie van Griekenland: hoe verder?

15 feb
engelse vlag

ENG

YanisHet woord Democratie stamt af van de Griekse woorden Demos  (δῆμος) dat ‘volk’ betekent en ‘Krateo   (κρατέω) dat staat voor heersen, regeren. ‘Het volk regeert’.

 

Het kan dus bijna niet anders dan in een wereld waarin de ‘democratie’ om zeep is geholpen en waar weer nieuw leven in geblazen moet worden, dat Griekenland daarin een rol gaat spelen. En dat lijkt professor Yanis Varoufakis dan ook al flink te doen.

Maandag gaan de eurolanden verder praten met Griekenland.  Er is nog geen akkoord met de nieuwe Griekse regering over de financiële redding van het land. en of die er komen gaat, is natuurlijk maar de vraag. Houdt hij stand en is hij degene met zijn nieuwe regering die de Europese Unie verder uit elkaar drijft, of gaat hij zwichten voor de belangen van de corrupte politieke agenda van Europa. Volgens een artikel in HP de tijd is deze Varoufakis een ‘held’. Dat lijkt hij ook zeker te zijn, maar zoals we weten kan dat heldendom volledig in de kast verdwijnen als de politieke agenda de druk gaat opvoeren. Of dat nu ook zo is? Laten we hopen dat hij die kans krijgt en neemt.

Zie hieronder een video met een toespraak van Yanis Varoufakis (ca. 13 min.) die ik heb vertaald en van Nederlandse onOndertiteling aandertiteling heb voorzien. (Voor NL ondertiteling, zie afbeelding)

 

We gaan zien of hij zich aan zijn woord kan gaan houden; woorden waarmee hij in deze video een duidelijke taal spreekt met betrekking tot de Europese Unie! (En zie verder ook deze link: VPRO)

 

© Irma Schiffers

 

Alle artikelen op deze site worden belangeloos geschreven ten bate van ´humanity´ en mogen gerepubliceerd worden, mits voorzien van bronvermelding

 
18 reacties

Geplaatst door op februari 15, 2015 in Politiek

 

Tags: , , , , , ,

18 Reacties op “De democratie van Griekenland: hoe verder?

 1. JanmetdePet

  februari 15, 2015 at 1:55 pm

  ” … of gaat hij zwichten voor de belangen van de corrupte politieke agenda van Europa …”.
  De MH 17 werd verleden week al geofferd voor een “vrede” in de Ukraine.
  Het lijkt mij dat Yaroufakis en GR dezelfde kant op moeten gaan. Helden zijn nu eenmaal dun gezaaid in de wereld vooral als de duimschroeven worden aangedraaid. Maar wie weet gloort er iets in het Zuid-oosten van de EU.

  Like

   
 2. andrea

  februari 15, 2015 at 5:25 pm

  Heel graag vertaling zijn uitspraak is moeizaam te verstaan. En naar mijn idee heeft hij het nodige te zeggen en zeker om verder te delen.

  Like

   
  • Irma Schiffers

   februari 15, 2015 at 6:14 pm

   Hoi Andrea, Vertaling staat eronder, ondertiteling…Daarom zette ik deze hier neer. Hele nacht aan gewerkt ;-) Misschien staat de ondertiteling uit bij jou? Even rechtsonder op het ‘ondertitelings-icoontje’ klikken!

   Like

    
 3. loveulongtime2

  februari 15, 2015 at 5:57 pm

  @Irma

  Ik heb zojuist een artikel geschreven wat duidelijk maakt wat het grote probleem achter alle problemen is. Zolang politici dat niet gaan oppikken, gaat er helemaal niets veranderen.

  https://schafderenteaf.wordpress.com/2015/02/15/de-echte-onderste-steen-het-verdien-en-controle-model-van-het-moderne-roofkapitalisme/

  Wij zelf zijn namelijk het probleem en daarom zijn wij zelf ook de oplossing.

  Like

   
  • Irma Schiffers

   februari 15, 2015 at 7:39 pm

   Ja dat klopt helemaal, wij zijn ook de oplossing, maar dan moeten we eerst (massaal) de problemen onderkennen anders kun je het niet oplossen. En juist daar zit het probleem: Wegkijken, niet willen weten, het niet willen geloven, want niet aankunnen, etc etc etc. Daar zijn al die ‘sites’ als deze voor ‘in de lucht’. Erg vermoeiend ook wel….

   Like

    
 4. andrea

  februari 15, 2015 at 9:14 pm

  Gevonden en dank voor je enorme vertaalinzet. Inmiddels weer links en rechts doorgestuurd.

  Like

   
 5. bobkukler

  februari 15, 2015 at 9:35 pm

  Super dat je dit deelt Irma. Laten we hopen dat hij deze visie verder wil en durft uit te dragen!

  Like

   
 6. gert

  februari 15, 2015 at 10:05 pm

  wow kippevel

  Like

   
 7. Maarten Tiggeler

  februari 16, 2015 at 10:35 am

  Hè hè eindelijk weer een visionair aan bod die het lef heeft de “heilige huisjes aan te pakken ten faveure van de menselijkheid en de weg vrijmaakt voor eventueel werkelijk partnerschap tussen soevereine landen in het door en door verziekte Europa

  Like

   
 8. Maarten Tiggeler

  februari 16, 2015 at 10:37 am

  Trouwens Chapeau voor de vertaling!

  Like

   
 9. jhon

  februari 17, 2015 at 12:49 am

  Democratie in IJSLAND !

  Like

   
 10. Ilse

  februari 17, 2015 at 10:09 am

  Wat een verademing Maarten. Veel dank voor je vertalingen Irma.

  Like

   
 11. nanet

  februari 17, 2015 at 9:48 pm

  Hoe nu verder. ik weet het niet want ik weet de werkelijkheid niet
  En wat betreft internet, gewoon Nederland, ook alternatief internet, ook wat dat betreft word je genegeerd. Gewoon qua antwoord/vraag?Wat heb ik hier moeite mee. Het lijkt mij ook een helaas een soort oorlog,helaas..De bericht reactie (niet). Ieder heeft zijn eigen mening en daar zullen we met zijn allen een idee moeten vormen tot een levenwijze met elkaar. Hoe een levens vraag…….

  Like

   
  • Irma Schiffers

   februari 18, 2015 at 4:34 pm

   Ja dat is het nou juist, we krijgen de realiteit/werkelijkheid ook niet, nooit gekregen ook… En dat er een oorlog via internet gaande is, ja dat is ook al langer zo, maar nu wordt deze openlijker gevoerd, het valt meer op en je kunt het er allemaal terugvinden. Allemaal een eigen mening hebben is juist mooi, maar waar het om draait is dan respect voor een andere mening. En dat is er niet vanuit de politieke leiders, dus dan gaan de volgers hetzelfde disrespect’ naar de medemens tonen. Het is daardoor een wereld van ‘eten of gegeten worden’ en als je daar niet aan mee wilt doen, heb je -althans op dit moment nog- een probleem. Verwacht niets, dan kun je namelijk ook nooit teleurgesteld worden, dat is onze les van dit moment denk ik….

   Like

    
 12. yvonne

  februari 19, 2015 at 12:41 pm

   

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: