RSS

Klokkenluiders in brons: dat is goud waard!

07 mei

Beelden snowden,assange en manningIn Berlijn zijn de klokkenluiders Edward Snowden, Wikileaks-oprichter Julian Assange en Wikileaks-informant Chelsea Manning die in brons zijn opgetrokken vrijdag onthuld en ze zijn op de Alexanderplatz aldaar te bezichtigen. De Italiaanse beeldhouwer Davide Dormino heeft deze drie levensgrote beelden op een stoel geplaatst. De vierde stoel is voor iedereen die de behoefte voelt om vrijuit te spreken over iets wat men kwijt wil. De beelden blijven daar overigens niet staan, de volgende standplaats is  Dresden en het is de bedoeling dat deze beelden op toernee gaan, de hele wereld over.

Zie hier even een paar delen van een korte reportage van deze installatie, die ik achter elkaar heb gezet en heb voorzien van NL ondertiteling:

Op de website ´Anything to say´ staat onder andere dit te lezen:

´Dankzij Assange, Snowden en Manning ken je de grenzen van je vrijheid. Je weet dat je bespioneerd wordt, elk uur van elke dag. We willen hun moed eren door dit monument op te richten.
Je weet hoe overheden vermeende vijanden vermoorden. Chelsea Bradley Manning zit voor vijfendertig jaar in een Amerikaanse federale gevangenis. Julian Assange is opgesloten in Engeland voor vier jaar zonder een enkele aanklacht tegen hem. Edward Snowden zit ´gevangen´ in Moskou.
De Dormino standbeelden zijn een eerbetoon aan de drie die ´nee´ zeggen tegen oorlog, tegen de leugens die tot oorlog leiden en tegen het binnendringen in privé-levens, wat oorlogen in de hand werkt en continueert. Manning, Assange en Snowden hebben het verlies van hun vrijheid aanvaard. Vanuit onze vrijheid kunnen we hen danken door het oprichten van deze herinnering en ons herinneren aan het feit dat wij kunnen weigeren om samen te werken met onberekenbare krachten´.

Voormalig CIA-medewerker Edward Snowden moest uiteindelijk naar Rusland vluchten, nadat hij de afluister- en spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA aan het licht bracht. Julian Assange is oprichter van Wikileaks, een website waar klokkenluiders hun informatie kunnen delen. Bradley Manning, die momenteel een gevangenisstraf van 35 jaar uitzit in de gevangenis, maakte van Wikileaks gebruik om gevoelige informatie o.a. over het Amerikaanse leger in Irak te publiceren.

Dormino zegt dat hij met zijn expositie veel prominente openbare plaatsen zal aandoen en zal de openbare verklaringen van gewone burgers over de hele wereld opnemen. Een plaats waar hij niet welkom zal zijn, is de VS. Een onlangs afgekeurd beeld, een buste van Snowden die vorige maand in New York in een park werd geplaatst, werd binnen een paar uur verwijderd.

Eén ding is zeker, we kunnen in de komende periode nog een aantal zeer belangrijke klokkenluiders gaan zien en horen en dat is goed en volkomen passend in deze tijd!

Deze onderstaande fantastische Nederlandse video van documentairemaker en journalist Peter Vlemmix is ook zeer de moeite waard om te bekijken als je even een uurtje de tijd hebt. Daarin wordt nog eens extra duidelijk hoe onze vrijheid ons volledig is afgenomen. En wat mij betreft mag die lege stoel door dit videostatement en door Peter worden ingenomen!

© Irma Schiffers

Alle artikelen op deze site worden belangeloos geschreven ten bate van ‘humanity’ en mogen gerepubliceerd mits het auteursrecht en de bronvermelding wordt gerespecteerd

 
13 reacties

Geplaatst door op mei 7, 2015 in Kunst, Maatschappij, Politiek

 

Tags: , , , , , , ,

13 Reacties op “Klokkenluiders in brons: dat is goud waard!

 1. JanmetdePet

  mei 7, 2015 at 6:42 pm

  Duitsland, het land van de historie in oorlogsvoering en nu…
  de gangmaker in de EU . Hoe ironisch is historie!

  Like

   
  • Irma Schiffers

   mei 7, 2015 at 7:23 pm

   Vergeet niet dat onze naaste buren ook onderworpen zijn aan hetzelfde systeem als wij. En dat ook zij geen oorlog willen. We worden sinds eeuwen tegen elkaar opgezet en het zit in de mens blijkbaar ingebakken dat we opvolgen wat ons opgedragen wordt door autoriteiten uit angst om privileges kwijt te raken. Wat ik van de Duitse medemens erg sterk vind, is hun anarchisme en activisme. Ze gaan daar veel sneller en met velen de straat op dan de ingeslapen, sukkelige Nederlander over het algemeen. Blijft het feit dat ieder mens uniek is, waar je ook geboren bent en dat de cultuur heel vaak de natuur overschaduwt door opvoeding en indoctrinatie. Ieder mens heeft de kans om wakker te worden en niet in de laatste plaats doen Duitsers daar heel goed werk mee. Rotte appelen zijn in ieder volk te vinden en als je dat stuk eens goed leest uit mijn vorige artikel over de naoorlogse nazi-praktijken, hoef je je niet meer af te vragen wie er nou eigenlijk heel erg fout (understatement) bezig zijn!

   Like

    
 2. Perry

  mei 7, 2015 at 7:11 pm

  Hahaaaa die Janmetdepet. Idd raakte ik ook te twijfelen tijdje terug. Met dit lijkt het erop dat die twijfel een goede was, blijft gevaarlijk maar mooi signaal is het zeker. Ik houdt niet van hun taal en maak ze alleen maar nors mee, terwijl ze notabene op vakantie zijn. Ik versta ze niet maar in eigen land komen ze veel relaxter over en kan ik ‘zonder ze te begrijpen’ respect op brengen voor indien ze thuis blijven ghehe.

  Bedankt weer Irma voor het leuke stuk, ik zit in een stroomversnelling nu omtrent het proberen wakker te krijgen van mijn medemensen middels slogans op mijn voorraam en van het weekend een shirtje bedrukken voor mijn hondje ;)
  Ik zal foto sturen naar je als het beetje lukken wil.

  Like

   
 3. Aradhel

  mei 7, 2015 at 8:32 pm

  Ik/wij stemmen met de €uro door ons spaargeld thuis in een safe te bewaren en alle grote en kleine aankopen contant af te rekenen. Wij laten precies genoeg op de rekening staan om alle rekeningen te betalen, en de rest pinnen wij van de rekening af. Zodra ik ermee thuiskom beschrijf ik de biljetten met oneliners en urls van onder andere deze site, ‘BOUblog’ en bv ‘kleintje MuurKrant’ enz. Daarmee hoop ik de ontvangers van deze biljetten een klein beetje de weg te wijzen naar de echte onafhankelijke berichtgeving. Ik ben fysiek niet in staat om de barricaden te bestormen, maar hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen om mijn medelanders wakker te schudden.

  Overgewaaid vanuit Spanje (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20131106_00826647): het beschrijven van bankbiljetten met een politieke boodschap. De waarde van de biljetten blijft gelijk, maar de boodschap blijft niet ongelezen – de biljetten wisselen vele tientallen keren per jaar van eigenaar en een handgeschreven boodschap heeft een zeer hoge attentiewaarde. Ik noem het maar een nette vorm van graffiti.

  http://olympiczion.nl/index.php/mensen-bewust-maken-door-boodschappen-op-bankbiljetten-te-schrijven/

  Dank voor deze site Irma, ik ben een trouwe lezer.

  Like

   
 4. nestorcappaert

  mei 7, 2015 at 9:51 pm

  Mooi artikel en fijne woordspeling in de titel. Ook in de Middeleeuwen bestonden bronzen klokkenluiders die burgers waarschuwden voor bedreiging en men gaf ze toen een naam. Zo kennen we in Gent Klokke Roeland. Er hoort zelfs een liedje bij, dat eindigt met “en luide storm in Vlaanderland. Laat maar vele klokkenluiders opstaan, die niet bang zijn met eigen stem en naam te spreken, tot de klokkenluiders de meerderheid vormen van de bewoners. Dan hebben we op een vreedzame manier gewonnen, zonder strijd of verkiezingen.
  Over verkiezingen gesproken, bekruipt me soms de lust om aan politici te vragen of ze ervan overtuigd zijn dat ze eerlijke en rechtvaardige wetten opstellen. Indien ja, zou de vraag volgen: “Als ze zo eerlijk en rechtvaardig zijn, waarom onderwerpen jullie jezelf niet aan die eerlijke wetten ? Waarom heb jullie dan privileges en immuniteit nodig ?

  Like

   
 5. yvonne

  mei 7, 2015 at 10:11 pm

  Het kost een aantal jaren, maar ken Uw werkelijke vijand……….en die werkelijke vijand heeft veel baat bij camera’s. De zogenaamde wereldleiders met hun false flags die belangen dienen die niet de onze zijn, dat zijn de werkelijke vijanden. En een manipulerende, liegende media doen daar aan mee!

  Dat was o.a. ook het doel van 9/11, op valse gronden Afghanistan en Irak binnenvallen, en vervolgens burgers bang maken voor zogenaamde terroristen.

  Het spel wordt zo ongelooflijk slim gespeeld, dat je van goede huize moet komen om het te doorzien!

  Een klein leugentje wordt wel doorzien, maar een leugen die zo enorm groot is, dat mensen moeten gaan twijfelen aan de intenties van hun overheid, dat gaat er bij vele mensen niet in.

  Maar goed, wat wordt hier in onze maatschappij aanbeden: geld of menselijk/dierlijk welbevinden.

  Denk dat het antwoord niet zo moeilijk is.

  Like

   
 6. yvonne

  mei 7, 2015 at 10:40 pm

  Peter Vlemmix – EUROMANIA Uncovering The EU full documentary, goed werk van je Peter, dank je wel!

  Like

   
 7. Johan Bosman

  mei 8, 2015 at 6:44 am

  De video die Yvonne hier plaatst laat goed zien hoe we het kapitaalfascisme zijn binnengesleept.

  De kwaadaardigste vorm van fascisme is een regering die vindt dat zij niets te maken heeft met de contrôle op banken. Is een regering die achterover leunt en zegt: “Ga zo door bankiers. Neem de toekomst van dit land in handen en leid het naar de financiële afgrond”.

  Tussen Johan en de overheid komt het niet meer goed: wetenschappelijk onderzoek naar het misbruik maken van bevoegdheden door overheidspersoneel als vorm van georganiseerde misdaad toont aan dat de nederlandse overheid tegenwoordig een grotere bedreiging voor onze samenleving is dan alle “gewone” misdaad in ons land bij elkaar!

  Nou ja,”samenleving”. Dat is misschien wat veel gezegd. Dat lijkt alleen nog maar een woord dat zijn betekenis verloren is en alleen nog door politici wordt gebruikt. En dat het spel inderdaad slim wordt gespeeld blijkt wel uit het feit dat voedsel nog steeds redelijk betaalbaar is.

  “Satt geht nicht auf die Strasse”.

  Like

   
 8. ellydlc

  mei 10, 2015 at 2:03 am

  Wat een goede documentaire van Vlemmix, Irma.

  Like

   
 9. gert

  mei 10, 2015 at 6:52 am

  Eigenlijk zouden beide filmpjes verplicht leesvoer moeten zijn op scholen onder de noemer: “Dit nooit weer!”.
  Mijn interpretatie van het filmpje Euromania (en meer)…
  Het gaat over de Bestuursvorm (regering) van Nederland.
  Helaas zijn er op dit moment nog steeds Nederlanders die denken dat er een Democratie is in Nederland.
  Het betekent: macht aan het Volk
  Het is heel mooi als je een Volk kunt laten geloven dat er Democratie is.
  Helaas is er in ons mooie Nederland echt geen Democratie, technisch is het een constitutioneele parlementaire monarchie. Een Koninkrijk. Ik begrijp dat het koningshuis ergens in de afgelopen honderd jaar ook is gezwicht en derhalve ook meedoet met “de Democratie”.

  De huidige bestuursvorm is een Technocratie : bestuursvorm waarbij de beleidsmakers beslissen aan de hand van adviezen van deskundigen op deelterreinen, veelal wetenschappers of ingenieurs en minder op basis van ideologie, heerschappij van technici of van de techniek. De huidige bestuursvorm (nu dus) draait als een machine waarbij eigenlijk niemand het nog voor het zeggen heeft. Dat is heel lucratief voor hen die de machine bedienen maar heel slecht voor het grote Volk, en daar ben ik er ook een van. Zij die de machine bedienen (het Medisch, Industrieel en Militair complex, ook wel genaamd de Cabal), varen daar nog steeds wel bij.
  Stel dat (dit is een voorbeeld met fictieve beroepen) inspecteurs van de Michelingids niet anoniem kwamen proeven, maar werden betaald door de kok zelf. Drie keer raden hoeveel sterren zo’n restaurant dan zou krijgen; de Voedselinspectie niet alleen de hygiëne in de keuken komt checken, maar tegelijkertijd voor datzelfde restaurant als adviseur lucratief bijklust.
  Bewijzen zijn er te over maar iedereen blijft stil (en laat zich naaien), dat soort gedrag heeft in het verleden heel veel slachtoffers gebracht door de onvermijdelijke oorlog(en) waarin het uiteindelijk uitmondt. Dat zou je als normaal mens niet moeten willen. Mensen worden beziggehouden met allerlei (het zijn er honderden) bijzaken waardoor de werkelijke oorzaak versluierd blijft; Er gebeurt nog steeds niets, het wordt alleen maar erger.

  @nestorcappaert: Leuk geformuleerd, en in antwoord op je vraag : Euromania geeft ook heel duidelijk aan dat wetten en regels niet meer door onze regering worden geregeld, zij mogen de uitvoering en handhaving bewerkstelligen, ze noemen zoiets wel eens een poppenkast. Natuurlijk mogen ze op lokaal niveau wel iets doen maar dat is bijna marginaal. Omdat het onderdeel is van de machine (ja, ik praat hier over echte mensen zoals Balkenende, Rutte enzo) moeten die mensen (omdat ze eigenlijk iets doen wat “not allowed” is) toch enige bescherming hebben en dat is meteen maar die immuniteit. Heel wrang maar als je het grote plaatje ziet en begrijpt dat er honderden, zo niet duizenden “processen en zaken” (die misschien liever niet daglicht zien) gelijktijdig gaande zijn op dit moment dan ga je zaken herkennen.

  Like

   

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: