RSS

Voor de kerst: film ‘The Green Beautiful’ met NL subs

23 dec

engelse vlag

Foto La Belle VerteIn de afgelopen week heb ik mijn tijd besteed aan het vertalen en ondertitelen van een mooie, relevante kerstboodschap aan het einde van dit roerige jaar, als een soort ‘kerstcadeau’ dat we kunnen meenemen naar 2023.

Wie de Franse film La Belle Verte’ (The Green Beautiful) kent uit 1996, weet waar ik het over heb als ik het een mooie, relevante -ja zelfs zeer actuele- kerstboodschap noem. In deze chaotische en idiote tijd willen we graag denken in menselijke oplossingen, mooie perspectieven en nieuwe initiatieven om dit zinkende schip te keren en deze film kan daar zeker toe inspireren.

De film is jarenlang verboden geweest en dook her en der op, waarna hij weer even snel verdwenen was om diezelfde reden. Terwijl ik de afgelopen week met de ondertiteling en vertaling bezig was, hoorde ik dat de film recentelijk op Netflix is geplaatst. Zeer, zeer opmerkelijk! Maar los van het feit dat lang niet iedereen een abonnement op Netflix heeft, zag ik dat de Nederlandse vertaling helaas hier en daar zeer te wensen overlaat. Daarom ben ik doorgegaan met vertalen -met de fantastische hulp van onze Franse vertaalster Noëlle uit ons kleine DVM-TV team- om deze intellectuele en filosofische film volledig recht te doen en voor iedereen toegankelijk te maken.

Jaren geleden schreef ik al een aantal keren over The Green Beautiful die bij mij absoluut favoriet is. Het inspireerde mij onder andere in 2015 tot deze column over ene Scott, die via een blog in 2005 beweerde een tijdreiziger te zijn uit 2063 en ons kwam waarschuwen. Hij heeft overigens wel gelijk gekregen met een aantal van zijn beweringen, dus dat zou nog steeds zomaar waar kunnen zijn.

La Belle Verte is een schitterende film van Coline Serreau die zowel het script schreef, de film regisseerde, alsook de rol van Mila voor haar rekening nam.  Met veel liefde en zachtheid doet Mila – afkomstig van een andere planeet die honderden jaren vooruitloopt op de onze – een poging om mensen die ze tegenkomt nadat ze is afgereisd naar de aarde, tot bewustzijn te brengen en wakker te schudden, zodat ze zich gaan herinneren wie ze zijn en daarmee plotseling de waarheid gaan spreken. Ze gebruikt daarbij haar telepathische vermogens en dit leidt tot hilarische situaties. De film is niet alleen schitterend qua beelden en muziek, maar ook bewustmakend en daarnaast zeer humoristisch. Een ‘must watch’ die bij velen een gevoelige snaar zal raken omdat het resoneert; we zouden ons ook zomaar weer kunnen gaan herinneren wie we in wezen zijn. En je kunt voor jezelf na afloop waarschijnlijk het antwoord formuleren op de vraag waarom deze ‘onschuldige, lieflijke en humoristische film’ al die jaren verboden is geweest!

Hele fijne kerstdagen gewenst en geniet bij het kijken van ‘The Green Beautiful’!

(NB. Mocht het beeld heel wazig zijn, klik dan even op vernieuwen voor een scherper beeld; helaas komt dat soms voor op het Odysee kanaal) 

Foto uit The Green Beautiful

Alle artikelen op deze site worden belangeloos geschreven ten bate van ‘hue-manity’ en mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bronnen worden gerespecteerd. 

 
24 reacties

Geplaatst door op december 23, 2022 in Film

 

Tags: , , ,

24 Reacties op “Voor de kerst: film ‘The Green Beautiful’ met NL subs

 1. Yvonne Hoekema

  december 23, 2022 at 5:06 pm

  Lieve, lieve Irma, mijn favoriete film, dank voor al je vertaalwerk!

  Hartengroet, Yvonne Hoekema, Hongarije.

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Geliked door 1 persoon

   
 2. Corrie van Hoof

  december 23, 2022 at 5:14 pm

  Irma, hartelijk dank voor de vertaling en doorgestuurde info. De balk van doneren geeft me niet de mogelijkheid om het ook daadwerkelijk te doen. Ligt dat aan mij?? Ik hoor graag daarover van je. Hartelijke groet en alle goeds toegewenst, Corrie

  >

  Geliked door 1 persoon

   
 3. nan

  december 23, 2022 at 5:34 pm

  O wouw, dank voor de vertaling. Ik ga de film zeker bekijken.
  Irma dank voor je werk en je collega’s. Ik wens jullie fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar toe.En aan alle lezeres en zekers schrijvers ( heb jij een link) van jouw blog
  Warme en hartelijke groet nanette

  Geliked door 1 persoon

   
 4. Jeanine Hoefnagels

  december 23, 2022 at 6:10 pm

  BEDANKT IRMA. Je bent een schat. Precies wat ik nodig had. Abraço, jeanine;

  Op vr 23 dec. 2022 om 16:59 schreef Irma Schiffers schrijft…

  Geliked door 1 persoon

   
 5. Aerts Jozef

  december 23, 2022 at 6:55 pm

  Hallo! Beste Irma, ik ben jozef Aerts, en volg je overal, en ben fier een dame zoals jij te kennen, ik draag je in mijn hart, en hoop dat je nog lang op dit ? niet ongevaarlijk pad mag doorgaan, Irma ik heb je uitzendingen met Ronald Bernard, en ik kan door mijn eigen zoektocht die man volledig onderschrijven, en weet dat er zelfs meer is, wat hij niet kan vertellen door de emoties? zo oprecht moesten er meer zijn.Nu Irma, ik heb de vier uitzendingen kunnen downloaden, maar de vijfde uitzending krijg ik maar niet vast, als jij ze me kan bezorgen graag. Nu Irma heb ik al meermaals getracht jou te bereiken, omdar Ronald sprak over het boek, “De ridders van Nu” Wel dat boek is ook levendiger dan Ronald denkt, ik ben gaan zoeken, en het duurde geen tien minuten of ik had hem. Irma het boek is in PDF, en kan het je opsturen (doorzenden) als je dit wil, en me dit bevestigd. Ik wens jou de beste wensen, en voorspoed voor volgend jaar, je doet prachtig werk Irma en laat ons hopen dat Assencie van de Aarde wint.
  PS, ik volg al wat fout loopt zedert 22 jaar, na mijn kanker, heb ik mijn leven omgegooid, en mijn voeding aangepast, groetjes jozef

  Geliked door 1 persoon

   
 6. micky hommerson

  december 23, 2022 at 7:05 pm

  Lieve bijzondere Irma. Heel veel dank voor dit prachtige kerstcadeau! Ik heb er enorm van genoten en wil je bedanken voor alle moeite die je hebt genomen om dit te delen. Mijn verlangen naar een liefdevol leven met alles wat leeft wordt hiermee vertaald. Ik wens jou en je dierbaren een wonderschone kerst en een liefdevol en gezond 2023! Warme groet, Micky Hommerson.

  Op vr 23 dec. 2022 16:59 schreef Irma Schiffers schrijft… (Dutch/English)

  Geliked door 1 persoon

   
  • Irma Schiffers

   december 23, 2022 at 7:35 pm

   En precies dàt had ik ook toen ik jaren geleden deze film zag. Mijn verlangen naar ‘vroeger’ (en/of wederom de toekomst, wie zal het zeggen) deed mij herinneren aan eerdere ervaringen; een soort heimwee naar die tijd. En heel erg graag gedaan! Jij ook fijne dagen en een gezond 2023!

   Like

    
 7. Maria

  december 23, 2022 at 8:23 pm

  Hartelijk bedankt voor dit mooi kerstcadeau Irma.

  Geliked door 1 persoon

   
 8. Dineke

  december 23, 2022 at 11:24 pm

  Hartelijke dank Lieve Irma , ik heb de film met bewondering gekeken , en ga ‘m delen fijne feestdagen h gr van DINEKE.

  Geliked door 1 persoon

   
 9. Annemiek

  december 24, 2022 at 10:16 am

  Bedankt 🙏

  Geliked door 1 persoon

   
 10. reinilde

  december 24, 2022 at 10:17 am

  dank je

  Geliked door 1 persoon

   
 11. joke van midden

  december 24, 2022 at 10:38 am

  Wauw.! Dank je wel Irma! En idd heb ik geen Netflix, in het verleden gezien en zo graag nog eens willen zien..
  Ik ga er van genieten.
  Voor jou een fantastisch kerstfeest en een voorspoedig 2023
  Bedankt voor alles wat je doet in deze bezondere tijden. Alle goeds ,
  Joke van Midden

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Geliked door 1 persoon

   
 12. Vera Groen

  december 24, 2022 at 10:58 am

  dankjewel Irma!

  ik wens je zalige kerstdagen, liefs van Vera

  Op vr 23 dec. 2022 om 16:59 schreef Irma Schiffers schrijft…

  Geliked door 1 persoon

   
 13. Els

  december 24, 2022 at 11:31 am

  Bedankt voor al het werk wat je verricht en de film staat al op mijn netflix lijst.

  Geliked door 1 persoon

   
 14. carolina van Engelen

  december 24, 2022 at 12:34 pm

  ik ben zo blij met al je vertalingen Irma zoveel dank je wel, en nu ook het boek van de riders die nergens meer te koop is, ik heb hem gelijk op mijn e reader gezet die kan er niet meer af, dank je wel jozef voor deze info over het boek… fijne feestdagen en een hele leuk film.. heb veel gelachen

  Geliked door 1 persoon

   
 15. Jeane Tjallinks

  december 24, 2022 at 2:25 pm

  Een prachtige film !
  zou mijnheer Klaus Schwab “You’ll own nothing” — And “you’ll be happy about it. in gedachten hebben gehad ?

  Geliked door 1 persoon

   
  • Irma Schiffers

   december 24, 2022 at 3:32 pm

   Ik ben bang dat hij iets anders in gedachten heeft gehad, hij is een fervent, overtuigd aanhangen van transhumanisme en de eugenetica. (Brrr….)

   Like

    

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: