RSS

Riet Ruijssenaars (Schiffers) voorvechtster homorechten

rIET rUYSSENAARS

Het is 19 jaar geleden dat ze overleed. Riet Ruijssenaars, mijn moeder, maar vooral bekend geworden als de ´moeder van Hans Schiffers´ omdat ze in 1989 en in 1990 een rol kreeg in zijn ochtendprogramma bij de AVRO ´De Baas van de Week´ tussen 06.00 – 07.00 uur en ook iedere week rond half negen met een vette knipoog uit de ´roddelbladen´ voorlas.

Op 7 juni 1996 hield het aardse leven voor haar op. Omdat het internet 19 jaar geleden nog niet was ´uitgerold´ is er niet tot nauwelijks iets van haar te vinden. En dat terwijl ze, zeker in haar laatste jaren, zeer publiekelijk actief was.

Ze groeide op en woonde haar hele leven in Hilversum. Op een bepaald moment begon ze zich zeer actief en sterk in te zetten Spandoekvoor gelijke rechten voor de homoseksuele medemens. Ze richtte de werkgroep ´ouders van homoseksuele kinderen´ op in ´t Gooi en was dus derhalve actief betrokken bij de S.L.O.W.,  Stichting Landelijk Overleg Werkgroep ouders van homoseksuele kinderen. Ze schroomde niet om een brief naar de Paus en naar Margaret Thatcher te schrijven, hetgeen ze ook deed, om haar beklag te doen tegen het conservatisme dat de homoseksuele medemens buiten spel bleef zetten en om een lans te breken voor gelijke rechten.

Ook was ze meermalen in TV-programma´s te zien zoals bij Angela Groothuizen en Catherine Keyl soms alleen, soms samen met Henk Krol, waar het onderwerp ter sprake kwam en ze schroomde ook niet om duizenden mensen toe te spreken bij het homomonument op de Dam tijdens een demonstratie of tijdens een Roze Zaterdag. Bij de roze zaterdag in Hilversum  in 1995 speelde ze een actieve rol en ging bijvoorbeeld in gesprek met de plaatselijke politie, omdat er tevoren ook wat protesten werden geuit tegen dit evenement uit de conservatieve hoek.

Frans Stello en Gerard Kuijper

Riet Ruijssenaars met Gerard Kuipers en Frans Stello Als eerste homopaar in de echt verbonden

Het ´eerste officiële homo-huwelijk werd door Burgemeester C. Bakker gesloten op het stadhuis van Hoornaar tussen Gerard Kuipers en Frans Stello op 12 augustus 1991. Deze foto van haar is van oktober 1993 waar Gerard Kuipers en Frans Stello aanwezig waren op een vergadering van de SLOW in de schaapskooi in Hilversum.

In 2002 worden Gerard Kuipers en Frans Stello geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, voor hun voortrekkersrol in de totstandkoming van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo/lesbische stellen.

Bronzen beeldje

Genomineerd: het bronzen beeldje

Toen ze reeds ziek was geworden (in 1995) ging ze tot het laatst gewoon door met haar activiteiten. Ze werd genomineerd voor een prijs en kreeg voor deze nominatie dit bronzen beeldje. Het staat hier nog altijd bij mij op de schoorsteen.

Haar begrafenis was een bijzonder evenement. Het was niet alleen een gigantische stoet van honderden auto’s in Hilversum, want ze kwamen vanuit haar werkveld uit het hele land om van ‘hun homo-moeder’ afscheid te nemen, maar ook was het bepaald bijzonder te noemen dat Henk Krol van de Gay-krant in de katholieke kerk (kerkcentrum de Waaier) een passend afscheidswoord sprak.

Ze was binnen de Katholieke kerk ‘de Waaier’ samen met onze pa, haar toenmalige echtgenoot Leo Schiffers, ook haar hele leven actief en voor haar hield dat niet op bij ‘zingen’ en sociale kerkelijke projecten, maar de strijd voor homorechten verplaatste zich ook naar deze, op zich moderne kerkelijke gemeenschap. Vandaar dat haar begrafenis een heel bijzonder tintje kreeg.

Ma met Henk Krol

Henk Krol overhandigde haar een enorme bos rozen voor haar jarenlange inzet. Ze was hier al terminaal

Naast haar werkgroepen en andere landelijke activiteiten, was ze in 1989 en 1990 ook nog eens ‘radio-actief’. Ze werd na het inspreken van een spotje ineens gelanceerd als sidekick in het programma ‘de Baas van de Week’ van zoon Hans, iedere maandagochtend op (toen nog genoemd) ‘Hilversum 3′ in het eerste uur tussen 6.00 – 7.00 uur in de ochtend. Ook las ze iedere maandag rond 08.30 uur schertsend voor uit de roddelbladen, de Story, Privé en de Weekend.

Hans en z’n moeder werden als duo vrij bekend en reisden nogal eens samen naar de drive-in shows die Hans in het land moest presenteren. Vaak leek zij daar nog populairder dan Hans en ze moest regelmatig handtekeningen uitdelen.Wie fans heeft, kent ook tegenstanders. Maar daar zat ze niet zo mee; dat hoort bij het leven vond ze, en ‘hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind’ net als het kop-en-maaiveld-principe.

Die houding en wat ze allemaal nog meer heeft ‘uitgehaald’ bij de AVRO samen met Hans kun je in deze ‘teruggevonden’ uitzending zien en horen, Krantenartikeldie van een cassettebandje naar CD is gedigitaliseerd. Inmiddels heb ik deze met gemonteerde beelden (foto’s) uit de ‘oude doos’ op You Tube gezet. Een vrouw met een kleurrijk en gevarieerd leven (ze speelde zelfs in 1995 nog mee in deze korte film ‘Geen Tijd’ voor de filmacademie gemaakt door Maarten Tiggeler) en velen zijn haar nog niet vergeten. Vergeten zal ik ook niet hoe we soms onbedaarlijk konden lachen en de boel hier en daar flink op stelten hebben gezet!

Noem het een ode aan mijn moeder. Ja, ook wellicht!  Eerder een minuscuul stukje geschiedschrijving uit het Gooi. Vandaag de dag, anno 2015, mogen we daar nog steeds iets van leren; eenheid, verbondenheid en verdraagzaamheid, want dat is na al die jaren helaas nog steeds niet echt veranderd!

Zie en beluister hier de uitzending van ‘Hans met zijn moeder’ van maandag 14 mei 1990, AVRO Hilversum 3.

Zie hieronder ons geboortehuis in Hilversum. Hans gaat even terug naar 1967; met zusje en pa en moe naar de speeltuin toe :-)

© Irma Schiffers 6 juni 2015

 

15 Reacties op “Riet Ruijssenaars (Schiffers) voorvechtster homorechten

 1. Hans Schiffers

  juni 6, 2015 at 9:19 am

  Een mooi monumentje voor onze inderdaad zeer bijzondere moeder!

  Like

   
 2. Veronica

  juni 6, 2015 at 5:24 pm

  Een prachtig portret van een bijzondere vrouw! Je hebt je maatschappelijke betrokkenheid niet van een vreemde Irma!

  Like

   
 3. Leo Schiffers

  juni 6, 2015 at 9:06 pm

  Geweldig gedaan Irma. Leuk document.

  Like

   
 4. Miranda

  juni 6, 2015 at 10:02 pm

  Ontroerend Irma, ….. mooi dat je dit eerbetoon gemaakt hebt voor jullie moeder!!

  Like

   
 5. Euro-nee

  juni 7, 2015 at 2:58 am

  Mooi geschreven Irma

  Ik besef nu dat ik vroeger ook wel eens je moeder heb gehoord.

  Een kleine opmerking aan sommigen die dit lezen. Sommigen zijn meer of minder spiritueel of religieus. Er zullen er zonder meer ook bij zijn die geloven in reïncarnatie !

  Stel je hebt 5 levens gehad in een ander lichaam ( van een ander geslacht ) en je hebt onbewust herinneringen aan een vorig leven. Volgens Karma, moet je groeien uit herinneringen.

  Maar je wordt beperkt door traditie. Wat moet je dan ?
  Ik kan niet anders zeggen, dat je een wijze en dappere moeder hebt.

  Koester de mooie en goede momenten.
  Sterkte op een dag vol herinneringen.

  Like

   
  • Irma Schiffers

   juni 7, 2015 at 11:38 am

   Grappig, dat zullen er meer zeggen. Oh ja, ik ken haar wel… Onlangs was ik nog even te horen in een radioprogramma van Bert Kranenbarg voor een programma waarin Hans een uur te gast was. Ik moest hem verzekeren dat het ook ‘mijn echte moeder’ was want hij dacht heel lang dat ze een ingehuurde actrice was. ;-)

   Beperking door traditie is iets wat in onze creatieve, bijzondere familie uiteindelijk flink is overwonnen en ik denk dat ik daar zelf een ‘vleesgeworden voorbeeld’ van ben als ik mezelf af en toe aan het werk zie… Traditie is iets wat onze eigen prachtige creatieve, individuele ontwikkeling volledig in de weg staat en wat in de weg staat zullen we moeten overwinnen. Zelfs om de dood te overwinnen zullen we moeten sterven en dat kan ook in ons aardse lichaam. We noemen dat transformatie, van de ‘vastgesnoerde’ rups in de cocon naar de vlinder. Ik verkies de laatste vorm :-)

   Like

    
 6. Leo Schiffers

  juni 7, 2015 at 1:08 pm

  Wij hebben een heel gezellig en fijn leven gehad met veel zingen samen en humor. Ik denk nog veel aan haar.

  Like

   
 7. Ankie

  juni 12, 2015 at 8:50 am

  Geweldige moeder had je Irma, de appel valt niet ver van de boom!!

  Like

   
  • Irma Schiffers

   juni 12, 2015 at 1:07 pm

   Bijzonder dat je dat zegt, je hebt ook gelijk op een bepaald punt. Eén van mijn bijdragen in mijn tweede boek(je) ‘Een oen is een gecastreerde ezel’

   De appel valt niet ver van de boom.
   Maar hoe denk je
   dat het de appel vergaat
   wanneer die boom op een berg staat?

   :-)
   Dat heeft te maken met het feit dat ik van kind af aan al anders naar de wereld keek en een beetje een vreemde eend in de bijt ben geweest en nog steeds in de familie. Zie hier op dit blog die kijk op de wereld :-)

   Mijn moeder is zeker in een later stadium ook die richting in gegaan, net als mijn vader die dat weer op zijn manier deed. Dat is die transformatie die we (hopelijk allemaal!) door durven maken vanaf onze tweede levenshelft; (het individuatieproces), onszelf worden en dus terug naar ‘eenheid’ in plaats van ‘afgescheidenheid’. Zij deed het in ieder geval..!

   Like

    
   • Ankie

    juni 13, 2015 at 9:12 am

    Ik herken hier iets in, mijn moeder was tot op zeer hoge leeftijd zéér politiek bewust, tot op het pijnlijke aan toe. Een echte Pim Fortuyn fan. Wij werden te pas en te onpas geconfronteerd met haar kijk op de wereld/politiek. Zo erg zelfs dat wij er knap vervelend van werden, mensen haar uit de weg gingen etc. Gelukkig kon ik er wel met haar over praten, zeggen dat het genoeg was geweest, dat ik niet het hele eind kwam rijden om haar te bezoeken om binnen 1 minuut al weer politiek over me heen te krijgen. Haha, als antwoord kreeg ik: “ik wil dat mijn kinderen politiek bewust zijn”. Mijn antwoord was: “daar heb jij niets aan te willen, dat beslissen wij zelf. En als je zo doorgaat willen wij helemaal niets met politiek te maken hebben”. Enfin, mama is nu ruim 3,5 jaar geleden overleden op bijna 92-jarige leeftijd! En zie hier, nu ben ik de schrik van de familie!!

    Like

     

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: