RSS

Sinterclaus

engelse vlag

ENGLISH

 

Ik geloof niet in sinterklaas.
Ik ben vast niet de enige, maar ik geloof niet in die man.
Ook niet wanneer iemand, die in levenden lijve voor me staat mij een enorm groot kado geeft en zegt dat hij dat doet omdat hij sinterklaas is. Eigenlijk moet ik zeggen, misschien dan juist niet!
Voor mij bestaat hij niet.
Ook niet rond vijf december.
Mijn buurman van een paar huizen verderop ‘speelt voor sinterklaas’ in die laatste maand van het jaar en ja gelukkig; de kinderen trappen er zonder blikken of blozen in.
De overige maanden van het jaar speelt hij blijkbaar voor Beëlzebub, wanneer hij weer tierend de muren van zijn huis aan een triltest onderwerpt.
Ik vrees dan niet alleen voor de meubels.
Die vliegen weleens langs het raam zodat ik het idee heb dat hij aan het verhuizen is naar vier deuren verder en dat hij het zonder verhuizers afkan. Later op de dag vliegen diezelfde meubelstukken weer de andere kant op nadat hij zijn vrouw met een bos bloemen heeft laten weten dat hij nog steeds van haar houdt. Hij was dan weer even een beetje sinterklaas. De zwarte piet heeft hij inmiddels ook aan zijn vrouw gegeven.
Tjonge jonge!
De kerstman bestaat ook niet.
En toch weet deze onzichtbare en mytische figuur onze Sint-traditie geheel naar de achtergrond te verdrijven voordat het uberhaupt nog december geworden is.
Hij komt onzichtbaar aansjeesen vanuit de VS op zijn slede terwijl er geen vlokje sneeuw ligt en scheurt langs de hele middenstand die Nederland rijk is om de schappen te vullen met kerstboomversieringen, lampjes in alle soorten en maten, en verdrijft de overheerlijke kruidnootjes en taai taai poppen naar de kelders en de magazijnen.
Die taaipoppen zijn blijkbaar niet taai genoeg want ze laten zich moeiteloos verdringen door kleine kerstboompjes met verlichting onder de schoorsteen van AH- of Blokker-filiaal.
Ik kijk nog maar eens even in mijn agenda, want ik ben toch al niet zo goed met data.
Nee hoor, het is echt nog maar november.
De klanken van ‘This is not America’ golven symbolisch, maar blijkbaar als een leugen uit mijn autoradio als ik naar huis rijd met een auto vol neutrale november-boodschappen terwijl ik in een tuin al een aantal verlichte kerstfiguren zie staan. This is wel America want dat continent neemt blijkbaar niet alleen politiek, maar ook cultureel gezien de boel helemaal over hier.
Verderop achter een venster laten de twinkelende lichtjes van een zeer vroegtijdig geplaatste kerstboom mij weten dat we ons al in de donkere dagen voor kerst begeven.
Gelukkig weet ik de weg naar huis nog goed te vinden, want verder ben ik het spoor al aardig bijster.
Inmiddels wordt ‘This is not America’ afgekondigd op de radio en ik bedenk mij ineens dat Santa Claus alias ‘de kerstman’ op zijn onzichtbare slede beter meteen rechtsomkeert kan maken om langs George Bush te gaan.
Die zoekt volgens mij nog steeds naar een slordige veertig miljoen dollar waarmee hij destijds zijn inauguratie heeft moeten bekostigen, nadat zijn verkiezingscampagne tweehonderdrieënzeventig miljoen dollar heeft gekost. Hij is dus qua sponsorgeld wel een beetje blut geraakt zogezegd en daar betaalt momenteel de hele wereld voor!
Misschien is het wel een goede oplossing wanneer de ene mytische held de andere ongeloofwaardige figuur gaat helpen.
Dan halen ze samen tenminste de voorpagina van de fabeltjeskrant.
Het maakt werkelijk geen enkel verschil of je je nou verkleedt in een rood pak met een lange witte baard, of dat je veel te lang op oneigenlijke gronden voor president van de Verenigde Staten hebt gespeeld want die is, evenredig aan de verkiezingsuitslagen, net zo ongeloofwaardig!
Kunnen ze samen gaan puinruimen daar.
Wij houden sinterklaas dan wel hier vast, voor alle zekerheid samen met al zijn zwarte knechten.
Dan loopt Obama tenminste niet het risico dat hij de Zwarte Piet krijgt toegespeeld.

 

©Irma Schiffers (uit ‘Stoelendans bij de kapper’-2011)
kaft en achterkant

 

2 Reacties op “Sinterclaus

  1. Wim Smith

    december 24, 2014 at 9:42 pm

    Chapeau!

    Like

     

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: