RSS

De ‘geld adel’ op Wallstreet

08 jun

Er komen via de mail nogal eens links of complete artikelen binnen met een verzoek om daar aandacht aan te besteden. Vanzelfsprekend gaat dat zeker niet altijd met maar 24 uur in een etmaal, maar soms besluit ik iets op te pakken. Zo kreeg ik vanmiddag een vrij dringend verzoek om een deel van het artikel van 18 januari jl., geschreven door Anthony Migchels dat gepubliceerd is op de site van Real Currencies in het Nederlands te plaatsen met aanvullende informatie. (Zie het volledige artikel in de link)

Volgens het Engelstalige artikel stapte de bron -een bron nabij de Baars-familie- naar voren. Zelf genietend van haar levensstijl, maar ook bezorgd over de terugslag die de decadentie van de bankiers te wachten staat.

Deze ‘bron’ verzocht nu of dat hier geplaatst kan worden in het Nederlands. Naar aanleiding daarvan stelde ik een aantal vragen welke je met haar antwoorden aantreft onder dit ‘ingezonden artikel’.

Dit is haar verhaal:

De geld adel op Wall street

mrs-baars1Dit is een iconisch moment in 2011 ten tijde van de Occupy Wall Street demonstraties. Als de Marie-Antoinette van Wall Street staan bankiersvrouwen te lachen en te zwaaien naar de woedende demonstranten op straat. De demonstranten werden begroet met een champagnetoast vanaf het balkon. De scheiding tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’ kon niet duidelijker in beeld gebracht worden. Er werd met compleet dedain neergekeken op mensen die een tijd terug de banken gered hebben met miljarden aan staatssteun.

Een bron dichtbij de vrouw in het paars, treedt naar buiten en laat zien hoe er aan toe gaat in het leven van een echte ‘Wolf of Wall Street’. Het blijkt namelijk zo te zijn dat de vrouw in het paars de echtgenote is van een hooggeplaatste managing director bij Goldman Sachs.
Bonussen voor managing directors kunnen in de ettelijke miljoenen lopen en het startsalaris vanaf $ 500.000 is ook niet gering. Waarom ze zoveel verdienen is een raadsel, aangezien Goldman Sachs met miljarden aan staatssteun overeind is gehouden.

Neerkijken op de ‘peasants

Voor de dame in de paarse jurk zijn de demonstranten op straat slechts jaloerse, zielige ‘peasants’. Bankiers die miljoenen verdienen zien zichzelf als de Masters of the ‘Universe’, de nieuwe aristocratie. Ze voelen zich onschendbaar. In de ogen van de bankiers zelf doet men niks fout. Demonstranten tegen de hebzucht en bonussen op Wall Street horen hun plek te kennen. Want bankiers vinden dat ze Gods werk doen (zie ook de uitspraak van Lloyd Blankfein). In de ogen van de dame in de paarse jurk zijn de demonstranten alleen goed voor het verschaffen van bail outs als het mis gaat en moeten ze verder vooral niet te brutaal worden door te gaan demonstreren. Termen als ‘just stop being poor’; ‘ga aan je werk’ en ‘dank voor jullie bail out’ waren niet ongewoon op het balkon van Cipriani Wall Street. Hoe bozer de demonstranten werden hoe leuker de mensen op het balkon het vonden.

De lifestyle

Jacht

The 40 meter, $21 million dollar yacht in St. Tropez.

Jachten; Ferrari’s kopen als speelgoed; meerdere huizen; en vooral ook de totale minachting voor de ”99%”,  niets is te gek voor deze zelfbenoemde Masters of the Universe. Met Bonussen, welke in normale omstandigheden in geen mensenleven bij elkaar gewerkt kunnen worden, kunnen ‘Wall Streeters’ doen wat ze willen. Veel bankiers hebben tegenwoordig die miljoenenbonussen ook gewoon keihard nodig om hun ‘lifestyle’ te bekostigen. Eén miljoen is al lang niet meer genoeg en wordt gezien als peanuts, maar wat wil je ook champagnemet een huis in de Hamptons, een jacht in Saint-Tropez, en een appartement in Chelsea, Kensington of de Upper East Side in New York.

Bankiers weten vaak van gekkigheid niet meer wat ze met hun bonussen moeten, het is alom bekend dat op zomerse tuinfeestjes in de Hamptons de Dom Perignon vloeit alsof het water is. Als er al champagne daadwerkelijk gedronken wordt, want het meeste vliegt namelijk door de lucht. Befaamd zijn vooral op feestjes zoals op 4 juli, waarop de Onafhankelijkheidsdag (Independence day) in de VS gevierd word. Voor de vrouwen is shoppen de belangrijkste tijdsbesteding; tripjes naar Milaan; Parijs en New York alleen maar om te winkelen zijn niet ongewoon. Ook is het in de lange hete zomers in Marbella en Saint-Tropez een sport om zoveel mogelijk champagne te bestellen en over elkaar heen te spuiten, in plaats van het daadwerkelijk te nuttigen.

Conclusie

Al met al is dus wel duidelijk dat bankiers compleet het contact met de realiteit verloren zijn. De mensen die de bankiers gered hebben worden compleet uitgelachen en het belastinggeld wordt niet gebruikt om de bank gezond te maken. In plaats daarvan wordt het gebruikt om de lifestyle van de 1% in stand te houden. Er moet dus echt wat gedaan worden om dit soort excessen te stoppen.

Tot zover het ingezonden artikel (lees meer in het Engelstalige bronartikel) Onderstaande foto’s zijn meegezonden om bij het artikel te plaatsen.

Al eerder hoorden we het verhaal van de olicharg Jean-Louis Serban-Schreiber die triomfantelijk verklaarde dat het volk er niets tegen doet, dus dat het proces niet meer te keren is. Brandpunt noemde dit item ‘de wraak van de rijken’. Ook Joris Luyendijk met zijn onlangs verschenen boek ‘Dit kan niet waar zijn’, Joris Luyendijk onder bankiers’, deed letterlijk een boekje open, zoals genoemd in hetzelfde artikel (zie de eerdere link).

unnamed

Ingezonden foto

Ik stelde de genoemde bron, de insider van deze familie, de volgende vragen;

Wat is de reden dat je dit artikel nu in het Nederlands gepubliceerd wilt hebben?
Ik wil het graag in het Nederlands gepubliceerd hebben vanwege de taalbarrière voor veel mensen die je wegneemt, en het vorige artikel (in het Engels, red.) is me ook goed bevallen. Dus wil ik het nu graag in Nederland publiceren.

Wat is er in jouw leven gebeurd dat je hier anders naar bent gaan kijken?
De enorme massa-demonstraties van occupy Wall Street en de algemene ophef en woede die ontstaat als er ergens bij een bank weer bonussen worden uitgedeeld hebben me doen twijfelen.

Wanneer ben je op het idee op het idee gekomen om naar buiten te treden?
Een jaar geleden toen de bonussen zelfs hoger waren dan voor de crisis, deed me toen beseffen dat bankiers echt niks geleerd hebben en het weer ‘business as usual’ is.

unnamed-2

Ingezonden foto

Wat heb je gestudeerd en hoe ziet jouw leven er nu uit?
Ik studeer momenteel economie vanaf volgend jaar in Amerika aan Dartmouth.

Wat zijn jouw eigen (persoonlijke) ambities?
Ik wil later een leuk gezin hebben en een goede baan, iets wat aansluit bij mijn studie.

Je zegt, er moet dus echt wat gedaan worden om dit soort excessen te stoppen. Hoe zie je als ‘ervaringsdeskundige uit dit milieu’ dat deze verandering tot stand zou kunnen komen?
Een bonusplafond of een malus bij verliezen is al een stap in de goede richting.

unnamed-3

Ingezonden foto

Ben je niet bang om zelf de verleiding van het grote geld niet te kunnen weerstaan?
ik weet het niet, dat zal moeten blijken of ik het kan weerstaan.

Wat vind je zelf van de uitspraken van een aantal economische deskundigen zoals Ad Broere, Ewald Engelen, Willem Middelkoop die we vandaag de dag aan het woord zien en horen over de geldcreatie uit het niets?
Geldcreatie is misschien inderdaad beter als het door publieke instanties gebeurt in plaats van door private instanties.

Hoe zie je de verdeling in de wereld tussen rijk en arm, die door die geldcreatie uit het niets volledig uit de hand is gelopen en steeds verder uit de hand zal gaan lopen unnamed-4tot de bom barst?
Ja, dat is te wijten aan het feit dat er private geldschepping is. Nee, ik ben niet bang dat de bom barst

In het Engelse bronartikel stel je dat je bang bent dat het terugslaat op de bankiers. Je laatste antwoord staat daar haaks op.
Nou, ik ben bang voor een volkswoede tegen bankiers. Ik wist even niet wat je met die ‘bom die gaat barsten’ bedoelde. Ik denk dat ze op een gegeven moment de arrogantie en de decadentie niet meer pikken.

Die woede en het onbegrip is niets nieuws en vreemd genoeg kan het uiten van de angst voor die woede juist een katalysator zijn. De vraag is alleen ‘hoe’ het zich zal gaan uiten. Er zijn vele initiatieven en ideeën gelanceerd en dat er dit jaar grote veranderingen plaats zullen gaan vinden heb ik al diverse keren geschreven. Dat kan niet uitblijven als je het mij vraagt.

De politiek doet niets, behalve ervoor zorgen dat de banken in stand gehouden worden. Het zal mij benieuwen hoe het er aan het einde van dit jaar voor staat!

© Irma Schiffers

Alle artikelen op deze site worden belangeloos geschreven ten bate van ‘humanity’ en mogen gerepubliceerd worden, mits de bron en het auteursrecht wordt gerespecteerd.

 
14 reacties

Geplaatst door op juni 8, 2015 in Economie, Politiek

 

Tags: , , , , , ,

14 Reacties op “De ‘geld adel’ op Wallstreet

 1. Maarten Bas

  juni 8, 2015 at 10:41 pm

  okee interessant, maar er blijkt nergens uit dat er nu vanuit de bron zelf anders wordt aangekeken tegen de grote kloof die geslagen is tussen de banken en het volk. m.a.w. er wordt niet echt moeite gedaan om .’s binnensmuren een beetje begrijpelijker te maken voor het razende volk.

  Like

   
  • Irma Schiffers

   juni 8, 2015 at 10:52 pm

   Daarom schrijf ik ook dat die angst vreemd genoeg juist kan werken als een katalysator. Angst is geen beste ‘raadgever’ of creator. Het gaat om een innerlijk, empathisch menselijk gevoel van gelijkheid, wat juist jammerlijk genoeg vaak ontbreekt bij het ‘grote geld’. We kennen het gezegde, het is geld OF liefde ;-) .

   Like

    
 2. Euro-nee

  juni 8, 2015 at 11:37 pm

  Waarom de politiek niets doet is simpel te vinden in de volgende link. Politiek, media magnaten, CEO’s van grote bedrijven komen hier samen. En echt niet om over de voedselbank te praten.

  http://admit-to.beforeitsnews.com/power-elite/2015/06/breaking-bilderberg-2015-releases-participant-list-you-wont-believe-whos-on-it-and-the-agenda-they-admit-to-2449154.html

  Like

   
  • Simon

   juni 9, 2015 at 12:19 am

   Is dat mannenfiguur dat staat afgebeeld in de pyramide van het ‘Bilderberg Group embleem niet de heer Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld
   of te wel Prins Bernhard??

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernhard_van_Lippe-Biesterfeld

   Like

    
   • Euro-nee

    juni 9, 2015 at 2:13 am

    De NAVO en EU schijnt, Nazisme nog steeds lief te hebben, dus alles is mogelijk. tot het tegendeel bewezen is.

    Like

     
  • gert

   juni 9, 2015 at 1:26 am

   Ahhh dat is toch leuk voor Markie, heb tie tenminste een paar dagen goed te eten….

   Like

    
  • Marcelggb

   juli 18, 2015 at 4:12 pm

   De link verwijst naar een pagina vol vage popups met onbegrijpelijke tekens en virusmeldingen…

   Like

    
 3. JanmetdePet

  juni 9, 2015 at 6:49 am

  Lees de reacties eens op NU.nl als bonussen weer in het nieuws zijn
  en dan …we dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was.

  Like

   
 4. peterselie1

  juni 9, 2015 at 3:00 pm

  Een werkelijk prachtig artikel Irma, de spijker op zijn kop geslagen.

  Like

   
 5. Sophietje

  juni 9, 2015 at 3:09 pm

  ” Die woede en het onbegrip is niets nieuws en vreemd genoeg kan het uiten van de angst voor die woede juist een katalysator zijn. De vraag is alleen ‘hoe’ het zich zal gaan uiten. Er zijn vele initiatieven en ideeën gelanceerd en dat er dit jaar grote veranderingen plaats zullen gaan vinden heb ik al diverse keren geschreven. Dat kan niet uitblijven als je het mij vraagt.”

  nou ja het “kan” zich uitten in ludieke acties tegen de Bildie conferentie zoals deze, die ik zojuist gevonden heb op you tube.

  Geestig is het wel!
  Logistic chaos?? oh boy!

  Like

   
 6. yolo

  juni 10, 2015 at 12:40 pm

  Heb medelijden met zulke mensen, die alleen hun geluk laten afhangen van de cijfers op hun bankrekening.
  Verkeerde interpretatie van geld-Is nl. geen doel maar een middel-?
  Direkt moeten we nog voor water, en lucht, die we inademen betalen?

  Like

   
  • Irma Schiffers

   juni 10, 2015 at 12:43 pm

   Mede´lijden´ is voor ons niet best: mededogen is een beter principe. Inderdaad, armoede in henzelf die pijnlijk voelbaar wordt als het enige doel in hun leven (geld) hen straks ontvalt.

   Like

    
 7. Marcelggb

  juli 18, 2015 at 4:17 pm

  Beste Irma,

  Hoe weet je of die bron echt is? Heb je hem/haar zelf gesproken? Of is het via via gegaan? (Via die Anthony Migchels bijvoorbeeld?)

  Alvast dank voor je antwoord.

  Like

   

Reageer maar: what's on your mind?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: